טיפים לצילום והפקת וידאו קליפ

וידאו קליפ זה דרך טובה מאוד לקידום להקה וקידום האלבום שלהם. צילומי קליפ לזמר או להקה יכולים להיות כייפים מאוד. האווירה שבעבודה עם להקה היא מאוד מיוחדת ומעניינת. מומלץ מאוד (בעיקר כשעובדים עם להקה שלמה) להשתלט על העניינים מהר ולהראות אסטרטיביות על ההתחלה, כדי שענייני אגו לא ירגישו חופשיים לפגום בעבודה השוטפת של הקליפ. צריך להיות ברור על ההתחלה מי הבמאי.

הכנות ליום צילום

כדאי לדעת מה אתם רוצים לצלם. שיטה טובה להתחיל איתה את תכנון הקליפ היא לעצום עיניים בזמן שהשיר מתנגן ולהתחיל לדמיין אותו. נסו לדמיין בכמה שיותר פרטים- אילו תמונות עולות לכם בראש? שימו לב לזויות הצילומים, לארט, לתלבושות ולסגנון העריכה. הקשיבו לשיר כמה פעמים עד שאתם מצליחים לקבל תמונה ברורה לאיך הקליפ נראה. איזה סוג של קליפ זה הולך להיות? האם זה קליפ המבוסס על קונספט או על הופעה או שניהם. בדר"כ כשעובדים בתקציב נמוך, הופעה זה פתרון מעולה. קליפים של קונספט יכולים להיות סיוט למפיק בתקציב נמוך. כדאי לדון בעניין הזה עם הלהקה ולהבין גם את החזון שלהם. אפשר גם לצפות בקליפים בסגנון המוסיקה של הלהקה וללמוד שוטים או סגנון עריכה שמרשימים אותך. תכננו מראש את השוטים ואפילו ציירו סטורי בורד לכל שוט וסצנה (זה בסדר אם אתם לא יודעים לצייר). כדאי לעשות זאת עם הצלם או לפחות לעבור איתו (ועם התאורן) על רשימת השוטים ועל הסדר שתצלמו אותם. חשוב שיהיה סגנון קבוע של צילום ועריכה. כדאי גם שיהיה איזשהו קשר למילים. לא צריך לקחת את השיר מילה במילה ולהתאים כל שוט לכל מילה, אלא פשוט שרוח המילים של השיר (או אפילו של המוסיקה) תופיע גם בקליפ. כמובן לא לשכוח שמצלמים פה קליפ, כך שמותר לך לצלם סצנות חסרות הגיון ולהשתולל. כדאי גם לדעת מה הלהקה תלבש. לרוב זה יוצר חיכוכים עם הלהקה, שרוצים לבוא עם הבגדים שיתחשק להם באותו יום, אבל כבמאי שחושב חזותי, אתה לא יכול להתחמק מזה. תלבושות הן חלק חשוב מקומפוזיציה של התמונה. צריך גם לחשוב באילו תנאים מיוחדים אתם מצלמים. אם למשל, אתם מצלמים בלילה, צריך לבדוק האם במקום יש מספיק אור, אם לא אולי צריך לארגם גנרטור וציוד תאורה הכי חשוב בהכנות הוא להכיר את השיר טוב מאוד, אז תשמעו אותו כמה שיותר.

לוקיישן

בין אם אתם עובדים בתקציב נמוך ובין אם אתם עובדים בתקציב יקר, בחרו לוקיישן שנראה טוב לא רק במציאות אלא גם במצלמה. הלוקיישן הוא מאוד חשוב ולפעמים זה כל מה שאתה צריך לקליפ מדהים. כשעובדים בתקציב נמוך, כדאי להישאר בלוקיישן אחד ולא להתחיל נדודים בין כמה מקומות. כדאי שהלוקיישן יתאים ללוק שאתם מכוונים לקליפ ובאותו עניין, לפעמים גם תלבושות צריכות להיות תואמות ללוק של הקליפ. לאחר שבחרתם את הלוקיישן, צריך לברר שבאמת אפשר לצלם שם ושבעלי המקום מבינים מה זה אומר לצלם אצלם.
בדקו גם את חיבורי החשמל במקום. איפה הם נמצאים וכמה כאלה יש? האם יש שירותים במקום? האם יש חנייה? מקום ללהקה להחליף בגדים? חשבו על כל בעיה שיכולה לעלות ובדקו אם יש לה פתרון.

סינק

השמע את השיר שינוגן בקליפ בצילומים עצמם, כדי להקל על סינכרון. אם הסולן שר, בקש ממנו שישיר כמו שצריך, כמו בהופעה ולא עם חצי פה סגור. הסולן ובעצם כל הלהקה צריכים להתנהג כאילו הם במופע אמיתי.

יום הצילומים

ביום הצילומים יש להגיע עם הצוות צילום כמה שעות לפני הלהקה ולהכין את הסט. אין טעם שהלהקה תגיע יחד איתך ותצטרך לשבת ולחכות שתסיים עם התאורה. כדאי לעשות רשימת מעקב אחר השוטים המצולמים עם טיימקודים (logging) , כשליד כל אחד אתם רושמים הערות על השוט (זה יעזור מאוד בשלב העריכת וידאו ויקצר זמנים) צלם כמה שיותר זויות צילום, שיהיה לעורך וידאו עם מה לעבוד. צלמו כל זווית צילום מההתחלה ועד הסוף ואפשר לצלם גם אינטרקאטים שיכנסו בזמן שהזמר שר. זה טוב לגיוון (עורכי וידאו מתים על זה). אם יש לך להקה שלמה, דאג שאתה מכסה את כולם. מומלץ שיהיה לפחות שוט אחד שתופס את כל הלהקה ביחד. ישנם טכניקות שונות שיכולות לעשות את הקליפ מגניב יותר וזה תנועות מצלמה, שימוש במצלמות קטנות כמו גו פרו. תנו לכל שוט את הזמן שהוא צריך- גם אם זה כמה שעות לשוט של 7 שניות. אם אתם מתכננים לצלם הופעה כקליפ, כדאי להיות סגורים טוב על זויות הצילום, כי מן הסתם הלהקה תנגן את השיר פעם אחת או פעמיים במקרה הטוב. צריך גם לקחת בחשבון שקצב הנגינה יהיה שונה מהשיר המוקלט ושאתה לא יכול לשלוט בתנועות שלהם או לבקש מהם לעשות שוב פעולה מסויימת. כמו כן, כדאי לבדוק איך התאורה נראית במצלמה לפני הצילומים. הרבה פעמים ניגשים לצלם ומגלים שלמרות שעל הבמה הכל נראה מעולה, במצלמה הכל נראה חשוך מאוד.
נראה לי שהדבר הכי חשוב בלצלם קליפ, הוא לקחת את הכל בקלות, להינות מזה ולהרשות לעצמכם לאלתר כשצריך. למרות כל החוקים שכתבתי פה, חשוב לשמור על אווירה יצירתית ופורה. בהצלחה!

לחצו כאן לצפייה ב עבודות שלי בתחום המוסיקה


לחצו כאן להזמנת עבודת עריכה


טיפים לעריכת סרטי אימה